Velgen zijn er in allerlei soorten en maten. Een maat waar je rekening mee moet houden is de ET waarde. De ET waarde is de offset. Het is de afstand tussen het middelpunt van de velgbreedte en de achterkant van het hart van de velg. Op het plaatje hiernaast staat de ET waarde duidelijk aangegeven. Zou je deze velgen zonder spoorverbreder plaatsen, dan heb je de kans dat ze gemakkelijk tegen de schokbrekers aankomen. Ook heb je een flinke loze ruimte tussen de velg en het wiel zitten. Plaats je een spoorverbreder, dan sluit de velg prima aan en loopt deze niet aan tegen de schokbreker.

ET

Het meten van de ET waarde

De ET waarde wordt gemeten in millimeters. De ET waarde is belangrijk, omdat deze aangeeft hoe ver de velg naar binnen valt of naar buiten toe staat. Hierbij geldt: hoe hoger de ET, hoe meer een velg naar binnen valt. Hoe lager de ET, hoe meer een velg naar buiten steekt. Als je velg te ver naar binnen toe staat, dan kan deze tegen de schokbreker aanlopen. Over het algemeen staat de ET waarde in je velg. Ook je wielophanging heeft een ET waarde. Stel dat de ET waarde van de wielophaning 30 is en je nieuwe velgen hebben een ET waarde van 50. In dat geval vallen de velgen ver naar binnen en komen ze twee centimeter dichter bij de schokbreker te staan. Door een spoorverbreder te kopen, kun je de velgen verder van de schokbrekers plaatsen.

Problemen met het meten van de ET waarde?

Mocht je toch nog problemen hebben met het meten van de ET waarde, vul dan ons contactformulier in. Wij helpen je zo snel mogelijk.